"In ti misliš, da bom jaz to bral?! Na taki kockasti podlagi?!!!"


To so besede mojega prvošolčka, ki je malo nazaj praznoval rojstni dan. V dar je dobil vodne eksperimente z navodili. Moj sinko bere tekoče že dve leti, velike in male začetnice, brati pa se je naučil popolnoma sam, ker je ugotovil, da bo prej izvedel želeno, če prebere sam, kot pa če sprašuje nas, kaj piše. 😉

Torej bi po tej logiki moral tudi ta navodila iz eksperimentov samostojno prebrati, še posebej, ker ga zelo zanimajo.

Ampak ko je odprl knjižico z navodili in zagledal male črne črke na kockasti podlagi, ga je to v trenutku ustavilo do te mere, da jih ni niti poskušal več prebrati.

Zadevo sva hitro rešila tako, da sem mu navodila prebrala jaz in je eksperiment stekel, za naslednja raziskovanja pa mu bom ponudila barvno folijo.

Zakaj barvno folijo?

Ker ima moj sin, tako kot jaz, skotopični sindrom oz. Irlen sindrom.😎

Skotopični sindrom je pravzaprav nadloga, ki nam lahko otežuje branje in pisanje. Mojemu sinu se to recimo zgodi, kadar so črke majhne in na kockasti ali zelo svetli podlagi, meni pa prav tako pri majhnih črnih črkah na beli ali svetleči podlagi ali pa pri belih črkah na črni podlagi (branje Teleteksta brez Irlen očal? Ni šans!😱).

Pa ne le težave pri branju in pisanju, tudi druge težave nas lahko pestijo, kot so: glavobol, občutljivost na svetlobo, kontraste, vzorce in svetle barve, zmanjšana zaznava globine, razdraženost, slaba koncentracija …


V praksi recimo pri mojem sinu pride do tega, da mu kombinacija kvadratkov in malih črk, napisanih preko, deluje tako moteče, da take slike sploh ne more gledati oz. mu je to zelo zelo naporno. Jaz pa ne prenesem pogleda na drobne vzorce na oblačilih, prtih, platnicah … (in zdaj si predstavljaj, kako likam oblačila s pikicami, kvadratki, mini vzorčki ...🙃) Če bi pri tem vztrajala, bi lahko dobila migrenski napad.

Presojevalci skotopičnega sindroma na testiranju 1. stopnje odkrivamo, do kako močnih težav prihaja pri posamezniku, nato pa z izbiro barvne folije te težave umirimo ali celo odpravimo.